• Hagelstena Gård

  • Den vackra gården, Hagelstena, har funnits sedan 1600 talet och var särskilt uppmärksammad under mitten och slutet av 1700 talet. Då bodde där den svenske vetenskapsmannen och kemisten Johan Gottschalk Wallerius. Han gjorde Hagelstena till en mönstergård och det noteras i de historiska dokmenten att Hagelstena lämnade rika skördar även under de år, då hela den kringliggande trakten hemsöktes av missväxt. Wallerius kollega Carl von Linne´ var ofta sedd gäst på Hagelstena och tillsammans gjorde de lyckosamma agrikulturella prov på gårdens marker.
    Hagelstena ägs sedan 1927 av familjen Skatt och har drivits som privat uthyrningsstall i över 25 år till ryttare som vill träna sina hästar och utveckla sin ridning. Det är särskilt inom dressyren som Stall Hagelstena har sin profil och kan visa upp många framångsrika ryttare genom åren.

    Stall Hagelstena drivs numera av Magdalena Skatt med familj. Hagelstena Gård rustas löpande, liksom markerna runt gården och ridanläggningen, för att den historiska platsen skall bevaras på bästa möjliga sätt.